Sonyn Z-sarja julkistettiin

Sony julkisti tänään Lontoossa uuden TV-mallistonsa.

Uuden Z-sarjan ympärillä on käyty kiivasta keskustelua aina siitä saakka, kun Sony esitteli Backlight Master Drive -teknologiansa prototyyppiä CES-messuilla alkuvuodesta. Tuolloin Sonyn edustajat puhuivat 4000 nitin kirkkaudesta ja tuhannen zonen Local Dimming -toteutuksesta.

Nuo luvut olivat tietenkin joitain päiviä sitten kiertäneiden huhujen taustalla. Lontoon tilaisuudessaan Sony ei suostunut kertomaan kirkkausarvoja tai ledien määrää; jokainen voi vetää tuosta omat johtopäätöksensä.

Markkinoitavien numeroiden puuttumisesta huolimatta uusi Z-sarja on kiinnostava tuote uusien teknologioidensa ansiosta. Niistä merkittävimpiä on edellä mainittu Backlight Master Drive, joka osaa ohjata jokaista lediä erikseen. Tuon voi mieltää niin, että jokainen ledi on oma ”zonensa”, kun taas perinteisessä toteutuksessa ledit on jaettu ohjattaviin ryhmiin. Toteutuksen suurin etu on, että tummalla pohjalla olevien kirkkaiden elementtien ympärillä erottuva hehkuminen (ns. blooming) voidaan minimoida. Blooming-efekti on ollut nähtävissä tähän mennessä kaikissa LED-pohjaisissa HDR-televisioissa, joissain malleissa enemmän, toisissa vähemmän. Sonyn tähtäimessä on selvästikin ollut blooming-efektin kukistaminen. Testit tulevat näyttämään miten siinä on onnistuttu.

Uuden taustavaloratkaisun ohella Sony nosti esiin ZD9-mallien uuden kuvankäsittelyprosessorin nimeltä ”4K HDR Processor X1 Extreme”, jossa on 40 prosenttia enemmän vääntöä kuin edellisessä prosessorimallissa. Uusi prosessori osaa tietysti uusia temppuja:

  • Object-based HDR remastering”: Prosessori analysoi kuvan ja erottelee siinä näkyvät esineet HDR-käsittelyä varten. Tavoitteena on perinteisen SDR (Standard Dynamic Range) -sisällön muokkaaminen lennossa HDR-mäiseksi. Sonyn mukaan ominaisuutta voi käyttää myös aidon HDR-kuvan jälkikäsittelyyn, mikä taas sotii hyvin vahvasti Sonyn lehdistötiedotteen ”sisältö toistetaan aina juuri sellaisena kuin sisällöntuottajat ovat tarkoittaneet – kuvanlähteestä riippumatta” -väittämää vastaan. Toisaalta, sama pätee myös SDR -> HDR -jälkikäsittelyyn: sen jäljiltä kuva ei takuuvarmasti näytä siltä millaiseksi se on alunperin masteroitu.
  • Dual database processing”: Sonyn UHD-televisioiden skaalaimet ovat pitkään olleet markkinoiden parhaimmistoa. Ne on ”koulutettu” tunnistamaan tekstuureja (kuten iho) ja luovat kirjaimellisesti uutta detaljia tyhjästä ällistyttävän hyvin (joskaan ei aina virheettömästi). ZD9-mallien uusi prosessori on koulutettu lisäksi tunnistamaan ja poistamaan kuvakohinaa. Tämäkin on takuuvarmasti käytännössä kaksiteräinen miekka, jolla kuvan saa halutessaan ”siivottua” katselukelvottomaksi.
  • Super Bit Mapping 4K HDR”: Olet varmasti nähnyt porrastumisesta kärsiviä väriliukuja. Porrastuminen johtuu värisävyjen riittämättömyydestä, ja ilmiötä näkee usein mm. paljon sinitaivasta sisältävissä otoksissa. Super Bit Mapping -toiminnon on tarkoitus tunnistaa ja korjata porrastuneet väriliu’ut. Sonyn mukaan uusi prosessori ynnäilee väriliukuun uudet sävyt 14 bitin tarkkuudella. ZD9-malleissa ei tietenkään ole 14-bittiseen väriavaruuteen yltävää paneelia, mutta alasnäytteistämisellä 14 bitistä kymmeneen saatetaan saavuttaa kuvanlaadullista hyötyä.

Sitten ikäviä uutisia Dolby Visionin perään haikaileville: Sonyn edustajat vahvistivat tilaisuudessa, että Z-sarjan mallit eivät sisällä Dolby Vision -toiminnallisuutta. Myös UHD Premium -sertifikaatti loistaa poissaolollaan, mutta kuten aiemmin on tullut todettua, tuo ei tarkoita etteikö TV voisi suorituskyvyltään olla sertifikaatin vaatimalla tasolla. Televisioiden käyttöjärjestelmänä häärää edelleen Android. Sonyn tiedote ei mainitse 3D-tukea sanallakaan, mutta ulkomaisten sivustojen mukaan Z-sarja osaa edelleen näyttää myös 3D-kuvaa.

ZD9 saapuu myyntiin elo-syyskuussa 65-, 75- ja 100-tuumaisena versiona. Lehdistötiedote kommentoi Suomen hinnoittelua vain 65-tuumaisen mallin osalta: n. 5 200 euroa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.