Sharp tekee paluuta 8K edellä

Yli 100-vuotias Sharp on ollut vaikeuksissa viimeiset viisi vuotta. Nyt japanilainen elektroniikkajätti on tekemässä paluuta kiinalaisen rahoituksen turvin ja aikoo mullistaa TV-markkinat 8K-televisiollaan.

Sharp julkisti ensimmäisen 8K-monitorinsa loppuvuodesta 2015. Se oli teollisuuskäyttöön suunniteltu 85-tuumainen malli, jonka hintalappu oli sekin suunnattu muille kuin tavallisille kuluttajille. Nyt on vuorossa kuluttajamalli: Sharp esitteli 70-tuumaisen 8K-television IFA-messuilla Saksassa.

Sharpin Euroopan toimitusjohtaja Bob Ishidan mukaan television hinta tulee sijoittumaan 8 000 euron tienoille. Kauppoihin televisio saapuu Euroopassa jo maaliskuussa 2018. Kyseessä ei ole vain ”tyhmä” paneeli, sillä televisio tukee HDR10- ja Dolby Vision -HDR-formaatteja.

Julkistus herättää lukuisia kysymyksiä. Mistä saa 8K-sisältöä? Millä sitä toistetaan? Se tiedetään, että nykyinen HDMI 2.0 ei suostu siirtämään 8K-kuvaa; siihen tarvitaan parastaikaa viimeisteltävää HDMI 2.1 -standardia. Ultra HD Blu-ray -standardi ei sekään tue 8K-kuvaa. 8K-sisällön jakelu tulee todennäköisesti jäämään satelliittien ja internetin huoleksi.

Sharp ilmoitti IFA-messuilla luovansa kokonaisen päästä-päähän 8K-ekosysteemin. Tämä tarkoittaa kaikkea 8K-kuvan tallennuksesta sen käsittelyyn, siirtämiseen ja jakeluun. Sharp aikoo siis valmistaa mm. 8K-tarkkuudella kuvaavia videokameroita.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.