IFA 2017 -kooste

Vuotuisilla IFA-messuilla esiteltiin taas aimo liuta enemmän tai vähemmän jännittäviä tuoteuutuuksia. Tässä koostetta mielestäni merkittävimmistä UHD/4K-julkistuksista.

Televisiot

Aloitetaan muutamalla tavallista paksumman kukkaron omistajille suunnatulla töllöttimellä. Sony ilmoitti 77-tuumaisen A1 OLEDinsa toimitusten alkavan syys-lokakuun tietämillä. Hintalapussa on rotevasti viisi numeroa, joista ensimmäinen ei suinkaan ole ykkönen, vaan kakkonen.

(c) 2017 Sony, used with permission

Panasonic ei jää pekkaa pahemmaksi. Sen 77-tuumainen EZ1000 OLED on saatavana nyt, ja telsun eurohinta on samaa 20 000 euron luokkaa.

Bang & Olufsen on brändi, jolta osataan odottaa näyttäviä ja näyttävän tyyriitä tuotteita. B&O on aloittanut yhteistyön LG:n kanssa, minkä tuloksena se julkaisee kohtapuoliin BeoVision Eclipse -nimisen OLED-television. Töllötin tulee saataville 55- ja 65-tuumaisena. Molemmat tukevat HDR10:tä ja Dolby Visionia, ja niiden käyttöjärjestelmänä on LG:n WebOS 3.5. Brittiläisen HDTVtest-sivuston edustaja huvittui suuresti kurkattuaan messuilla esitellyn BeoVision Eclipsen taakse, sillä töllön takapaneelissa komeili LG OLED55C7:n tarra. Hymy katoaa varmasti jokaisen kasvoilta hinnat kuullessaan: 55-tuumainen maksaa yli 9 000 euroa ja 65-tuumainen lähes 13 000 euroa. On siinä dissainilla hintaa.

Philips esitteli uuden OLED-television kolmen reunan Ambilightilla. 65-tuumainen 9002-malli tulee saataville tammikuussa 2018, kun taas 55-tuumaista pitäisi olla jo kaupoissa. Molemmissa käytetään Philipsin kehittämää P5-kuvaprosessointia ja Android-käyttöjärjestelmää. Philips lupailee television kirkkaudeksi 900 nitiä ja P3-väriavaruuden peittoprosentiksi 99%.

(c) 2017 Philips, used with permission

Philips esitteli myös uuden 8602-sarjan, johon kuuluu 55- ja 65-tuumainen malli. Nämä eivät ole OLEDeja, vaan LCD LED -televisioita, joissa käytetään Quantum Dot -tekniikkaa tarkemman ja laajemman väritoiston saavuttamiseksi. Lokakuussa ilmestyvissä malleissa on kolmen reunan Ambilight ja P5-kuvaprosessointi.

(c) 2017 Philips, used with permission

Hisensen osastolla oli esillä 75-tuumainen ULED-televisio, jonka FALD-taustavalossa on tuhat ohjausaluetta eli zonea. ULED-termistä huolimatta kyseessä on LCD LED -televisio. HZ75U9A-mallin hinnasta tai saatavuudesta ei ole vielä tietoa.

Eurooppalaisen Vestelin omistama Toshiba tekee näyttävää paluuta Euroopan markkinoille kahdella OLED-televisiolla. Niiden paneelit ovat tietysti lähtöisin LG:ltä. Televisiot tukevat HDR10:tä, Dolby Visionia ja HLG:tä. Huhujen mukaan 55-tuumaisen mallin hinta Keski-Euroopassa olisi n. 1 700 euroa. 65-tuumaisen hinnasta ei ole vielä tietoa.

Kiinalainen TCL on maailman kolmanneksi suurin TV-valmistaja, ja haluaa nyt saavuttaa vähintään saman sijan myös Euroopassa. TCL oli perustamassa QLED Alliancea aiemmin tänä vuonna Samsungin ja Hisensen kanssa, joten ei ihme, että sen nyt julkistamat Xess X2 -televisiot ovat Quantum Dot -pisteillä piristettyjä LCD LED -televisioita. 55- ja 65-tuumaiset mallit ilmestyvät Euroopassa ”syksyllä”, ja kuulemma hyvin kilpailukykyiseen hintaan, kiitos TCL:n omien tehtaiden. Saapa nähdä mitä mieltä Samsung on omia QLED-televisioitaan edullisemmista kilpailijoista.

(c) 2017 TCL

TCL:n jymy-yllätys on Xess X6: 85-tuumainen LED LCD -televisio, jonka taustavalo koostuu 600 ryhmään/zoneen jaetuista 1200 LEDistä. Xess X6 on markkinoiden ensimmäinen FALD-taustavaloratkaisua hyödyntävä QLED-televisio, sillä Samsungin Q-sarjan televisiot ovat kaikki ns. reunaledejä. Television kirkkaudeksi ilmoitettiin 1200 nitiä. HDR10:n lisäksi Xess X6 tukee Dolby Vision -HDR-formaattia. TV:n äänentoistosta vastaa Harman Kardonin 12-kanavainen äänijärjestelmä 360 asteen surround-äänellä. Sokerina pohjalla Xess X6 tukee myös Dolby Atmos- ja DTS:X -ääniformaatteja. Myyntiin televisio saapuu ”lähitulevaisuudessa”, mutta hintaa ei vielä kerrottu.

TCL Xess Private Theatre X6 (c) 2017 TCL

Projektorit

Optoma on ehtinyt jo julkaista parikin kuluttajille suunnattua 4K DLP -projektoria, mallit UHD60 ja UHD65. Jälkimmäinen on parastaikaa testipenkissäni, ja syväluotaava arvostelu valmistunee lähiaikoina. Optoman seuraava 4K-projektori on malliltaan UHZ65, jonka valonlähteenä toimii laser. Projektorin valotehoksi ilmoitetaan 3 000 lumenia, se on HDR10-yhteensopiva ja myyntiin sitä odotetaan tänä talvena. Virallista hintaa ei ole vielä julkistettu, mutta huhujen mukaan hinta Yhdysvalloissa asettuisi 5 000 dollarin tienoille.

(c) 2017 Optoma

Sony julkisti kolme uutta HDR-yhteensopivaa 4K-projektoria. Sonyn 4K-projektorit ovat JVC:n DLA-Z1-laserprojektorin ohella edelleen markkinoiden ainoita aitoon 4K-tarkkuuteen yltäviä projektoreita. VPL-VW260ES on uuden mallisarjan edullisin vaihtoehto. Sille ilmoitetaan 1500 lumenin valoteho. Virallista hintaa ei ole vielä julkaistu, mutta eurooppalaiset kaupat tarjoavat sitä jo hieman alle 5 000 euroon. VPL-VW360ES lisää yhtälöön dynaamisen iiriksen, jonka avulla projektori saavuttaa 200 000:1 -kontrastisuhteen, kertoo Sony. VW360ES:n valotehoksi ilmoitetaan myös 1500 lumenia ja hinta asettunee 7 000 euroon, mikäli verkkokauppoihin on uskominen. Marraskuussa ilmestyvä VPL-VW760ES tuottaa 2000 lumenin valotehon laserin avulla. Netissä kuiskutellaan projektorin hinnaksi 15 000 euroa.

VPL-VW760ES. (c) 2017 Sony

JVC on tuomassa markkinoille neljä uutta HDR-yhteensopivaa 4K-projektoria. Niistä yksi, DLA-20LTD, on erikoismalli, joka juhlistaa D-ILA-paneelien 20-vuotista taivalta. DLA-X9900BE:n valotehoksi kerrotaan 2000 lumenia ja kontrastisuhteeksi 160 000:1, joka saavutetaan dynaamisen iiriksen avustuksella. Projektoreissa on täyteen 18 Gbps:n kaistaan yltävä HDMI, joka mahdollistaa 60 ruudun kuvanopeuden 4K-tarkkuudella, 12-bittisillä väreillä ja 4:2:2-värinäytteistyksellä. Mallit X9900 ja X7900 ovat 3D-projektoreita THX-sertifikaatilla.

Acer julkisti kaksi Texas Instrumentsin DLP-mikropeilikennoon perustuvaa laserprojektoria. HDR-yhteensopivan ja markkinoiden pienikokoisimmaksi 4K-laserprojektoriksi mainostetun VL7860:n valotehoksi kerrotaan 3000 lumenia. Laserin eliniäksi valmistaja kertoo 30 000 tuntia Eco-tilassa. P8800 on suunniteltu valaisemaan isompia kankaita 5000 lumenin valoteholla. VL7860:n hinta on vielä mysteeri, mutta ranskalaisen sivuston mukaan P8800 löytäisi uuden kodin n. 6 000 eurolla.

Projektoreista huomiona, että siinä missä televisioille on olemassa valmistajien noudattama HDR-määritelmä, ei moista ole olemassa videoprojektoreille. Standardin puuttuessa projektorivalmistajat päättävät itse, kuinka heidän laitteensa HDR-kuvasignaalia tulkkaavat ja esittävät. Tämän vuoksi HDR:ää ei kannata liiaksi painottaa videoprojektorin valinnassa; ANSI-kontrasti, valoteho, mustan taso, väriavaruuden laajuus ja toistuvien sävyjen määrä ovat kuvanlaadun kannalta huomattavasti tärkeämpiä tekijöitä.

Muuta

LG julkaisi viimeinkin Dolby Vision -tuen sisältävän ohjelmistopäivityksen Ultra HD Blu-ray -soittimeensa UP970. Panasonic esitteli messuilla Lumix DC-GH5-kameransa 2.0-ohjelmistopäivitystä, joka tulee kuluttajien ladattavaksi syyskuun loppuun mennessä. Ohjelmistopäivitys tuo kameraan lukuisia uusia ominaisuuksia, kuten tallennuksen HEVC-kodekilla, 6K-videon anamorfisella linssillä ja tallennuksen HLG-HDR-formaattiin. Lisätietoja päivityksestä löydät täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.