Samsungin uusi tv-mallisto huomioi pelaajat

Samsungin promokiertue siirtyi pääsiäisen alla New Yorkista Milanoon, jossa yhtiö esitteli uuden TV-mallistonsa tekniikkaa paikalle kutsutuille toimittajille.

Tech Summit -nimestään huolimatta tilaisuuden virallisen ohjelman anti ei pureutunut järin syvälle tekniikkaan. Mielenkiintoisimmat tiedonjyväset saikin puristettua korealaisista insinööreistä vasta esitysten jälkeen vapaamuotoisen rupattelun lomassa.

Viime vuoden Q-sarjalaisiin verrattuna tämän vuoden malleissa käytetään pienempiä kvanttipisteitä. 2,6 nanometrin kvanttipiste on onnistuttu kutistamaan 1,5 nanometriin, ja aiemmin 1,6 nanometrin kvanttipiste on tänä vuonna kooltaan 1,1 nanometriä. Pistekoon pienentämisellä saavutetaan puhtaammat värit.

Q9FN – ei enää reunaledejä

Sarjan lippulaiva, Q9FN, tuottaa valon taustaledeillä muista malleista poiketen. Samsung on antanut taustavalolle nimeksi ”Direct Full Array Elite”. Erikseen ohjattavien alueiden määrää kysyttäessä Samsungin edustaja kysyi pitkän selityksen päätteeksi, ”Miltä 500 kuulostaa sinusta?” Ota tuosta nyt sitten selvää. Q9FN:n maksimikirkkaudeksi ilmoitettiin sentään 2 000 nittiä ilman kiertelyä tai kaartelua.

Samsung on kehittänyt uutta älyä taustavaloratkaisun ohjaamiseen. Algoritmit tunnistavat laajakuvasisällön mustat palkit ja sammuttavat palkkien kohdalla olevat ledit, jotta palkit säilyvät pikimustina. Järjestelmä osaa myös varmistaa, että pienten yksityiskohtien kirkkaus ei kärsi. Hyvän pohjamustan ja kontrastin tavoittelemiseksi Samsung on kehittänyt uuden, heijastuksia entisestään vähentävän Ultra Black Elite -suotimen.

HDR10+ tulee myös viime vuoden malleihin

Samsung kehitti HDR10+:n ilmaiseksi vaihtoehdoksi Dolby Visionille. Ei siis ihme, että Samsungin uusi mallisto tukee HDR10+ -formaattia ja sen mukaista dynaamista metadataa. Televisioiden HDMI-tulot ovat kuitenkin versiota 2.0, kun dynaamisen metadatan tuki sisältyy vasta HDMI 2.1 -standardiin. Samsung on kiertänyt HDMI 2.0:n rajoituksen ujuttamalla metadatan Infoframe-datan joukkoon tavalla, jonka HDMI 2.0 sallii. Ratkaisun ansiosta HDR10+ tulee päivityksenä moniin viime vuoden tv-malleihin, sekä ainakin yhteen viime vuonna julkaistuun UHD Blu-ray -soittimeen. 2016-malleihin HDR10+:aa ei ole tulossa.

Nannaa pelaavalle kansanosalle

Suurin osa uuden malliston televisioista hyväksyy 120 fps -kuvaa ”2K”-tarkkuudella. Epäselväksi jäi tarkoittaako Samsung ”2K”:lla HD-tarkkuutta vai jotain muuta. Monissa malleissa on myös ns. Auto Game Mode -toiminto, joka tunnistaa pelikonsolista tulevan kuvan ja kytkee TV:n automaattisesti lyhyempään vasteaikaan pystyvään pelitilaan. Samsungin mukaan ”input lag” on saatu nipistettyä viimevuotisesta 20,2 millisekunnista 15,9 millisekuntiin 1080p-kuvalla.

VRR on herkullinen ominaisuus niille, jotka mielivät käyttää televisiota pelinäyttönä. Variable Refresh Rate -tilassa televisio tahdistuu pelikonsolin tai PC:n näytönohjaimeen, ja piirtää ruudut sitä mukaa kuin näytönohjain ehtii niitä tuottaa. Tekniikka vähentää liikesumeutta, lyhentää vasteaikaa ja tekee revenneistä (= kun seuraavaa ruutua aletaan piirtää edellisen ollessa vielä kesken) ruuduista historiaa. VRR on yksi HDMI 2.1 -standardin uusista ominaisuuksista.

Samsungin toteuttama VRR ei kuitenkaan ole nimestään huolimatta HDMI 2.1 -standardin VRR, vaikka toimiikin käytännössä samalla tavalla. Kärsivällisen tivaamisen seurauksena selvisi, että kyseessä on AMD:n kehittämä FreeSync. Näin ollen Samsungin uudet televisiot MU6000-sarjasta ylöspäin tukevat FreeSynciä Xbox One S/X-pelikonsolien ja joidenkin AMD-näytönohjainten kanssa. PlayStation 4:ssä on myös AMD:n valmistama näytönohjain, mutta PS4 ei ilmeisesti tue FreeSynciä, ainakaan vielä. Samsungin edustaja ei osannut lonkalta sanoa onko televisioiden FreeSync versiota 1 vai 2.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.