Uutiset

CES 2017: HDMI 2.1 -standardi julkistettiin

HDMI-standardia hallinnoiva HDMI Forum Inc. julkisti CES-messujen yhteydessä HDMI 2.1:n virallisen määritelmän.

Versio 2.1:n suunnittelussa on huomioitu kaistanleveyden tarpeen kasvaminen tarkemman resoluution ja suurempien kuvanopeuksien käyttöönoton myötä. Siinä missä HDMI 1.4:n kaistanleveys oli 10,2 gigabittiä ja HDMI 2.0:n 18 gigabittiä, on HDMI 2.1:n kaistaksi määritelty 48 gigabittiä sekunnissa. HDMI-liitin itsessään säilyy samanlaisena, mutta 48 gigabitin kaista pakottanee kaapelivalmistajat keksimään uusia ratkaisuja mikäli kaapelista ei haluta ranteen paksuista.

HDMI 2.1 mahdollistaa mm. HDR-kuvan 8K-tarkkuudella 60 kuvaa sekunnissa tai 4K-tarkkuudella 120 kuvaa sekunnissa. Standardin määritelmä listaa tuetuiksi myös 8K- ja 10K-tarkkuudet 120 kuvan sekuntinopeudella, mutta HDR ja 4:4:4 -värinäytteistys putoavat todennäköisesti tuossa vaiheessa kelkasta.

Muita uuden version tuomia parannuksia ovat mm.

  • Dynaamisen metadatan tuki. Tämä mahdollistaa Dolby Visionin kaltaisen kuvasisällön mukaan muuttuvan metadatan, mikä auttaa näyttöä tuottamaan parasta HDR-kuvaa mihin se pystyy
  • eARC, eli kehittyneempi äänen paluukanava. eARC tukee uusia objektipohjaisia ääniformaatteja kuten Dolby Atmos ja DTS:X.
  • Game Mode VRR (Variable Refresh Rate) on suunniteltu lähinnä pelikäyttöä varten. Kyseessä on Nvidian G-Syncin ja AMD:n Freesyncin kaltainen ratkaisu, jossa näytön virkistystaajuus mukautuu pelin grafiikkamoottorin renderöintinopeuteen.

HDMI Forumin toimitusjohtajan mukaan monet laitevalmistajat saattavat jo suunnitella HDMI 2.1 -yhteensopivia tuotteita, vaikka 2.1-määritelmä julkaistaan virallisesti vasta kuluvan vuoden toisella neljänneksellä.

 

Tägit

Lisää kommentti

Kommentoi klikkaamalla tästä

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sivuston yhteistyökumppanit

SpectraCal_Logo
CalMAN_Logo

Sivuston ylläpitäjästä

Olen kirjoittanut peleistä, elokuvista, musiikista ja viihde-elektroniikasta vuodesta 1986 lähtien. Olin mm. MikroBitti-lehden vakituinen avustaja vuosina 1986-1999 ja suomenkielisten PlayStation-sivustojen ylläpitäjä 2002-2010. Käsikirjoitin TiLt-peliohjelmaa ensimmäiset neljä tuotantokautta ja löysin Jaana Pelkosen sen juontajaksi.

Seuraa somessa

Uutisia, kuulumisia ja muuta somepöhinää sivuston Twitter-tilillä:

Arkistot