CES 2017: HDMI 2.1 -standardi julkistettiin

HDMI-standardia hallinnoiva HDMI Forum Inc. julkisti CES-messujen yhteydessä HDMI 2.1:n virallisen määritelmän.

Versio 2.1:n suunnittelussa on huomioitu kaistanleveyden tarpeen kasvaminen tarkemman resoluution ja suurempien kuvanopeuksien käyttöönoton myötä. Siinä missä HDMI 1.4:n kaistanleveys oli 10,2 gigabittiä ja HDMI 2.0:n 18 gigabittiä, on HDMI 2.1:n kaistaksi määritelty 48 gigabittiä sekunnissa. HDMI-liitin itsessään säilyy samanlaisena, mutta 48 gigabitin kaista pakottanee kaapelivalmistajat keksimään uusia ratkaisuja mikäli kaapelista ei haluta ranteen paksuista.

HDMI 2.1 mahdollistaa mm. HDR-kuvan 8K-tarkkuudella 60 kuvaa sekunnissa tai 4K-tarkkuudella 120 kuvaa sekunnissa. Standardin määritelmä listaa tuetuiksi myös 8K- ja 10K-tarkkuudet 120 kuvan sekuntinopeudella, mutta HDR ja 4:4:4 -värinäytteistys putoavat todennäköisesti tuossa vaiheessa kelkasta.

Muita uuden version tuomia parannuksia ovat mm.

  • Dynaamisen metadatan tuki. Tämä mahdollistaa Dolby Visionin kaltaisen kuvasisällön mukaan muuttuvan metadatan, mikä auttaa näyttöä tuottamaan parasta HDR-kuvaa mihin se pystyy
  • eARC, eli kehittyneempi äänen paluukanava. eARC tukee uusia objektipohjaisia ääniformaatteja kuten Dolby Atmos ja DTS:X.
  • Game Mode VRR (Variable Refresh Rate) on suunniteltu lähinnä pelikäyttöä varten. Kyseessä on Nvidian G-Syncin ja AMD:n Freesyncin kaltainen ratkaisu, jossa näytön virkistystaajuus mukautuu pelin grafiikkamoottorin renderöintinopeuteen.

HDMI Forumin toimitusjohtajan mukaan monet laitevalmistajat saattavat jo suunnitella HDMI 2.1 -yhteensopivia tuotteita, vaikka 2.1-määritelmä julkaistaan virallisesti vasta kuluvan vuoden toisella neljänneksellä.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.