Kun 4K DLP ja laser kohtaavat

Digital Projection on valmistanut high-end-luokan videoprojektoreita kohta 30 vuoden ajan. Englannissa päämajaansa pitävä yritys esitteli taannoisilla CEDIA-messuilla kaksi uutta DLP-laserprojektoria, joissa käytetään Texas Instrumentsin uunituoretta 4K Ultra HD -tarkkuuden DMD-mikropeilipaneelia.

Huhtikuussa 2017 julkaistava E-Vision tuottaa 8 000 lumenin valotehon. DP:n edustaja kertoi fosfori-laserin käyttöiästä sen verran, että 20 000 tunnin jälkeen valotehoa on vielä 4 000 lumenia. Hinnaksi ilmoitettiin alustavasti 20 000 dollaria, mikä tarkoittanee tullien ja ALV:n ansiosta n. 30 000 euroa, mikäli projektoria koskaan Suomesta tulee saamaan.

HIGHlite Laser 4K -malli ilmestyy tammikuussa 2017. Sen valotehoksi ilmoitetaan 12 000 lumenia, ja hinnaksi 45 000 dollaria. Valotehon lisäksi hintaa selittää se, että projektorin kuva muodostetaan kolmella DMD:llä, kun E-Vision-mallissa niitä on vain yksi.

ev-laser-8500
Digital Projectionin E-Vision Laser 8500

E-Visionin hintalappu kuulostaa toki äkkiseltään suurelta, mutta verrataanpa sitä kilpailijoihin. JVC:n 4K-laserprojektori tulee sijoittumaan jonnekin 35 000 ja 40 000 euron väliin, mutta sen valoteho jää 3 000 lumeniin, mikä ei joidenkin lähteiden mukaan riitä vakuuttavan HDR-kuvan luomiseen. Sonyn VPL-VW5000ES tuottaa 5 000 lumenia, minkä pitäisi HDR:ään riittää, mutta sen hinta lähestyy 70 000 euroa. Sim2:n NERO 4 tuottaa valmistajan mukaan 5 000 lumenia 450 watin lampulla, mutta se on hinnaltaan JVC:n luokkaa.

Digital Projectionin E-Vision vaikuttaisi siis ainakin teoriassa tarjoavan HDR-kelpoista valotehoa kilpailijoitaan edullisempaan hintaan. Tilanne saattaa muuttua, kun Optoma, BenQ ja Acer julkaisevat omat 4K DLP -projektorinsa — hyvin todennäköisesti selvästi edullisempaan hintaluokkaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.