Miksi PS4:n päivitys UHD-aikaan on fiksu veto

Sony ilmoitti taannoin julkaisevansa PlayStation 4 -pelikonsolistaan uuden, aiempaa tehokkaamman version, joka tukee 4K Ultra HD:ta ja HDR:ää.

Sonyn rakas kilpailija Microsoft ilmoitti tänään E3-messuilla julkaisevansa Xbox One -konsolista pienikokoisemman ja tehokkaamman version elokuussa. Xbox One S -nimeä kantava pelikonsoli osaa toistaa UHD Blu-ray -levyjä. Kirjoittaessani tätä juttua Sony ei ole vielä vahvistanut uuden PS4:n toistavan UHD Blu-ray -formaatin levyjä, mutta Microsoftin julkistuksen jälkeen Sonylla ei ole juuri vaihtoehtoja.

Uskon, että UHD Blu-ray -tuen lisääminen PlayStation 4:ään on ollut Sonyn suunnitelmissa jo pitkään. Arvelin aikoinaan jo alkuperäisen PS4:n pystyvän 4K UHD -videon toistoon viimeistään ohjelmistopäivityksen jälkeen, ja toimivan eräänlaisena Troijan hevosena, jolla Sony muiluttaa 4K Ultra HD:n kuluttajien olohuoneisiin. Sony teki saman tempun Blu-ray Disc -formaatille sisällyttämällä sen toiston PlayStation 3:en melkein 10 vuotta sitten.

Jouluna 2013 kauppoihin saapunut PlayStation 4 ei kuitenkaan ymmärtänyt 4K UHD -videosta tuon taivaallista, 4K UHD -tarkkuuden peleistä puhumattakaan. Raudan kyvyt eivät yksinkertaisesti siihen riittäneet. (Wikipediassa mainitaan, että PS4 osaisi toistaa 4K UHD -videoita. Väite ei pidä paikkaansa.)

PlayStation 4:n päivitys Ultra HD:hen kykenevällä raudalla on paitsi fiksu, myös looginen veto. Sony on panostanut 4K Ultra HD:hen valtavasti: sillä on käytännössä valmis 4K UHD -putki sisällön tuotannosta lähtien aina kuluttajien koteihin saakka. Sonyn elokuvastudio on jo pitkään masteroinut osan elokuvistaan 4K:na ja sijoittanut miljoonia klassikkoelokuvien entisöintiin 4K:na. Sony aloitti 4K-elokuvien jakelun 4K Video Unlimited -verkkopalvelussaan jo syksyllä 2013. Tämän vuoden huhtikuussa se lanseerasi uuden 4K-elokuvapalvelun nimeltä Ultra, joka tosin toimii tällä hetkellä vain Yhdysvalloissa, ja vain Sonyn UHD-televisioissa.

Sony on yksi Blu-ray -formaatin kehittäjistä, ja perinteisesti yksi sen vahvimmista tukijoista. Sillä ei kuitenkaan ole valikoimissaan Ultra HD Blu-ray -soitinta, vaikka se on jo ehtinyt julkaista puolen tusinaa UHD Blu-ray -kiekkoa. Muutamia kuukausia sitten Sony kertoi julkaisevansa UHD Blu-ray -soittimen vielä tänä vuonna, muttei ole tiedottanut asiasta mitään uutta sen jälkeen.

Veikkaan kyseisen soittimen olevan tämä päivitetty PlayStation 4.

Miksikö? No, perustellaan.

  • Tavallisen UHD-pöytäsoittimen julkaisussa ei ole enää hirveästi järkeä. Levyjen ylivoimaisuuteen yhä uskovien AV-harrastajien joukko on varsin pieni, ja heistä suurin osa ehti jo hankkia Samsungin tai Panasonicin UHD-soittimen. Ja koska Sonylla ei ole pöytäsoitinta, PS4 UHD Blu-ray -tuella ei söisi sen myyntiä.
  • Massoja ei tavoiteta 500-800 euron hintaisella masiinalla, jonka kyvyt rajoittuvat lähinnä kiekkojen ja Netflixin toistamiseen. Laitteen pitää olla halvempi, ja sen pitää osata paljon muutakin. Microsoft ymmärsi tämän jo.
  • Sony saa UHD Blu-ray -tuen lähestulkoon ilmaiseksi rautapäivityksen mukana. Grafiikkapiiriksi tulee hyvin todennäköisesti AMD:n uuden Polaris-arkkitehtuurin edustaja, joka sisältää tuen HDCP 2.2:lle, HDR:lle ja HDMI 2.0a:lle – kaikki ominaisuuksia, joita tarvitaan paitsi pelien HDR-grafiikkaan, myös UHD Blu-ray -levyjen toistamiseen.
  • Playstation 4:n Blu-ray -levyasema saattaa olla päivitettävissä ohjelmistolla UHD Blu-ray -yhteensopivaksi. Ja vaikka ei olisikaan, Sony pystyy varmasti tuottamaan yhteensopivia levyasemia hyvin edulliseen hintaan.
  • Sony Pictures Home Entertainment, eli Sonyn videojulkaisuista vastaava yksikkö, rakastaa varmasti ajatusta sadoista tuhansista kuluttajista, jotka tuovat kotiinsa UHD Blu-ray -soittimen PlayStation 4:n muodossa.
  • Edellä mainittu 4K Video Unlimited tunnetaan nykyään nimellä PlayStation Video, joten Sonylla on tarjota 4K-elokuvia uuden PS4:n kautta myös niille kuluttajille, joita kiekot eivät kiinnosta. Ja kun Sony jonain päivänä keksii, että Ultra-palvelun voisi avata muillekin kuin Sony-merkkisen television omistajille, hoituu homma näppärästi lisäämällä palvelu PS4:n päävalikkoon.

Sonyn E3-tilaisuus alkaa muutaman tunnin kuluttua. Sonyn edustaja kertoi aiemmin, että uutta PS4:ää ei julkisteta E3-messuilla — mutta Microsoftin julkistus saattoi laittaa Sonyn suunnitelmat uusiksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.