CES 2017: Dolby Vision HDR:ää UHD-kiekoilla

CES-messuilta kantautuu huhuja, joiden mukaan Hollywood-studiot Warner, Universal ja Lionsgate ovat luvanneet julkaista Dolby Vision -formaatin mukaista HDR-kuvaa sisältäviä Ultra HD Blu-ray -kiekkoja tämän vuoden aikana. Mitään virallista lehdistötiedotetta asiasta ei ole kuitenkaan vielä julkaistu.

LG julkisti vuonna 2016 lukuisia Dolby Vision -yhteensopivia OLED- ja LED-televisioita, mutta formaattia hyödyntävää sisältöä on tähän päivään saakka ollut lähinnä vain Netflixissä ja sielläkin varsin vähän. Dolby Vision HDR:ää sisältäviä UHD Blu-ray -julkaisuja ei ole vielä ainuttakaan.

Oppon tuore UHD Blu-ray -soitin on markkinoiden ensimmäinen Dolby Vision -yhteensopivuutta lupaileva kiekkopyöritin; DV-tuki lisätään myöhemmin ohjelmistopäivityksellä. Huhujen mukaan LG olisi julkistamassa CES-messuilla ensimmäisen UHD Blu-ray -soittimensa, jonka voisi kuvitella sisältävän Dolby Vision -tuen.

Dolby Visionin tekee mielenkiintoiseksi siinä käytetty dynaaminen metadata. Siinä missä HDR10-formaatin metadata on staattinen ja kertoo televisiolle toistettavan elokuvan dynamiikkavaatimuksista vain elokuvan alkaessa, pystyy Dolby Vision -yhteensopiva televisio mukautumaan kuvan vaatimuksiin dynaamisen metadatan perusteella kohtaus kohtaukselta. HDR10:n staattinen metadata vaatii laitteilta HDMI 2.0a -liitännän, mutta Dolby Visionin metadata siirtyy HDMI 1.4:n ja sitä uudempien läpi.

Samsungilla ei näytä olevan mitään aikeita julkaista Dolby Vision -yhteensopivia televisioita. Se on kehittänyt ja julkistanut oman ehdotuksensa dynaamisen metadatan käytöstä, ja luovuttanut formaattiluonnoksensa kaikkien tv-valmistajien käyttöön ilmaiseksi.

Vastikään CES-messuilla julkistettu HDMI 2.1 -standardi tukee dynaamista metadataa. Vielä ei ole selvillä voiko HDMI 2.0a -yhteensopivat televisiot päivittää HDMI 2.1:een ohjelmistopäivityksellä.

Jos ja kun Dolby Vision HDR:ää sisältäviä UHD Blu-ray -julkaisuja alkaa putoilla, tulee kiekoilla olemaan myös HDR10 -formaatin mukainen HDR-kuva. Tämä johtuu siitä, että HDR10 on määritelty UHD Blu-ray -formaatin pakolliseksi HDR-standardiksi. Levyillä tulee siis olemaan sekä Dolby Vision HDR että HDR10.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.