Uutiset

CES 2017: Dolby Vision HDR:ää UHD-kiekoilla

CES-messuilta kantautuu huhuja, joiden mukaan Hollywood-studiot Warner, Universal ja Lionsgate ovat luvanneet julkaista Dolby Vision -formaatin mukaista HDR-kuvaa sisältäviä Ultra HD Blu-ray -kiekkoja tämän vuoden aikana. Mitään virallista lehdistötiedotetta asiasta ei ole kuitenkaan vielä julkaistu.

LG julkisti vuonna 2016 lukuisia Dolby Vision -yhteensopivia OLED- ja LED-televisioita, mutta formaattia hyödyntävää sisältöä on tähän päivään saakka ollut lähinnä vain Netflixissä ja sielläkin varsin vähän. Dolby Vision HDR:ää sisältäviä UHD Blu-ray -julkaisuja ei ole vielä ainuttakaan.

Oppon tuore UHD Blu-ray -soitin on markkinoiden ensimmäinen Dolby Vision -yhteensopivuutta lupaileva kiekkopyöritin; DV-tuki lisätään myöhemmin ohjelmistopäivityksellä. Huhujen mukaan LG olisi julkistamassa CES-messuilla ensimmäisen UHD Blu-ray -soittimensa, jonka voisi kuvitella sisältävän Dolby Vision -tuen.

Dolby Visionin tekee mielenkiintoiseksi siinä käytetty dynaaminen metadata. Siinä missä HDR10-formaatin metadata on staattinen ja kertoo televisiolle toistettavan elokuvan dynamiikkavaatimuksista vain elokuvan alkaessa, pystyy Dolby Vision -yhteensopiva televisio mukautumaan kuvan vaatimuksiin dynaamisen metadatan perusteella kohtaus kohtaukselta. HDR10:n staattinen metadata vaatii laitteilta HDMI 2.0a -liitännän, mutta Dolby Visionin metadata siirtyy HDMI 1.4:n ja sitä uudempien läpi.

Samsungilla ei näytä olevan mitään aikeita julkaista Dolby Vision -yhteensopivia televisioita. Se on kehittänyt ja julkistanut oman ehdotuksensa dynaamisen metadatan käytöstä, ja luovuttanut formaattiluonnoksensa kaikkien tv-valmistajien käyttöön ilmaiseksi.

Vastikään CES-messuilla julkistettu HDMI 2.1 -standardi tukee dynaamista metadataa. Vielä ei ole selvillä voiko HDMI 2.0a -yhteensopivat televisiot päivittää HDMI 2.1:een ohjelmistopäivityksellä.

Jos ja kun Dolby Vision HDR:ää sisältäviä UHD Blu-ray -julkaisuja alkaa putoilla, tulee kiekoilla olemaan myös HDR10 -formaatin mukainen HDR-kuva. Tämä johtuu siitä, että HDR10 on määritelty UHD Blu-ray -formaatin pakolliseksi HDR-standardiksi. Levyillä tulee siis olemaan sekä Dolby Vision HDR että HDR10.

Lisää kommentti

Kommentoi klikkaamalla tästä

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sivuston yhteistyökumppanit

SpectraCal_Logo
CalMAN_Logo

Sivuston ylläpitäjästä

Olen kirjoittanut peleistä, elokuvista, musiikista ja viihde-elektroniikasta vuodesta 1986 lähtien. Olin mm. MikroBitti-lehden vakituinen avustaja vuosina 1986-1999 ja suomenkielisten PlayStation-sivustojen ylläpitäjä 2002-2010. Käsikirjoitin TiLt-peliohjelmaa ensimmäiset neljä tuotantokautta ja löysin Jaana Pelkosen sen juontajaksi.

Seuraa somessa

Uutisia, kuulumisia ja muuta somepöhinää sivuston Twitter-tilillä:

Arkistot