Sicario ja Expendables 3 Ultra HD Blu-rayt

Ensimmäiset Ultra HD Blu-rayt saapuivat

Melkein kuukausi sitten Amazonista tilaamani Ultra HD Blu-rayt saapuivat tänään. Nimikkeiden valinta ei perustunut niinkään elokuvien laatuun (vaikka Sicario onkin erinomainen), vaan niiden kuvauksissa käytettyyn kalustoon.

The Expendables 3 on kuvattu pääosin 5K:na RED Epic -kameralla ja masteroitu 4K:na, joten sillä on ainakin teoriassa hyvät mahdollisuudet esittää aidolle Ultra HD:lle ominaista pikkutarkkaa detaljia.

Sicario puolestaan on kuvattu Arri Alexalla 3.4K:na ja skaalattu 4096 kuvapisteen leveyteen 4K:na tehtyä masterointia varten. Koska Alexan todellinen erottelukyky jää debayeroinnin ansiosta alle 3K:n, en odota julkaisulta sitä kaikkein yksityiskohtaisinta UHD-kuvaa.

Molemmat elokuvat on masteroitu UHD-julkaisua varten Blu-raylla käytettävää Rec.709:ää laajempaan väriavaruuteen (todennäköisesti DCI-P3:en), 10-bittisillä väreillä ja HDR:nä. Jo noiden ominaisuuksien ansiosta molempien julkaisujen pitäisi piestä tavalliset Blu-ray-julkaisut kuvanlaadullisesti ihan mennen tullen.

Kummankin julkaisun kotelossa on kaksi levyä: Ultra HD Blu-ray ja tavallinen Blu-ray. Jälkimmäiset on varustettu A-maakoodilla. Ultra HD Blu-ray -standardi ei sisällä maakoodeja, joten UHD-levyt toimivat missä päin maailmaa tahansa.

The Expendables 3:n UHD-levy sisältää elokuvan teatteriversion, kun Blu-raylla on sen lisäksi myös viitisen minuuttia pidempi Unrated-versio.

Molempien elokuvien UHD Blu-ray- ja Blu-ray-julkaisut sisältävät Dolby Atmos -ääniraidan. Kummallakin UHD-levyllä on pelkkä elokuva; extrat ovat vain Blu-ray-levyillä.

Julkaisujen tarkempi arvostelu ei onnistu vielä: ensin pitää hankkia UHD Blu-ray -soitin ja HDR-kelpoinen televisio.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.